Vitaal Smerdiek

Dit project is opgezet door de buurtsportcoaches van de gemeente Tholen. Opzet van het project is dat inwoners in aanraking kunnen en blijven komen met sport/ bewegen en cultuur. Om dit te bereiken is er een samenwerking opgezet met het doel om juist de verbindingen te leggen tussen inwoners, verenigingen en andere organisaties voor een fitte vitale kern.

De stuurgroep die zich inzet om een bijdrage te leveren aan het maken van een vitaal Sint-Maartensdijk bestaat uit; Kinderopvang Villa Vrolijk, Kinderopvang UPP, Fysioholland, OBS De Rieburch, Tuus in Smerdiek, Zorgloket Smerdiek, Oosterscheldestappers, Trimclub NAKS, Sport 55+ en TV Jacoba van Beieren.

Naast het sportieve element kennen we ook de uitspraak “sport verbroedert”. Wanneer inwoners gezamenlijk actiever worden op het sportieve vlak dan kunnen daar ook weer contacten uit voortkomen. En daarmee sla je 2 vliegen in 1 klap. Je bent sportief bezig, je werkt aan je lichamelijke conditie en je versterkt je sociale contacten.

Opzet van het project is dat het een plaats krijgt binnen alle leeftijdsgroepen van Smerdiek en mogelijk dat er hierbij ook combinaties kunnen ontstaan. Een voorbeeld kan zijn dat de peuters en kleuters samen met de “senioren”  iets aan spel doen. Maar ook dat er loop- of fietsgroepjes ontstaan. We hebben binnen het dorp twee jeu de boulesbanen. In zuidelijke landen zien we die gebruikt worden als dagelijkse activiteit. Balletje gooien en bijkletsen. Afgelopen weken is er door de begeleiders van Vitaal Smerdiek een vragenlijst verspreid. Daarop kon worden aangegeven of er wordt gesport of dat er interesse is in een bepaalde vorm van sport. De resultaten worden nu uitgewerkt en binnenkort bekent gemaakt.