Zorgloket Smerdiek

In deze roerige tijd met het coronavirus ervaren we met zijn allen wat het kan betekenen om even wat aandacht voor elkaar te hebben. Mensen die te maken hebben met besmetting van het virus hebben steun nodig en die kan worden gegeven door hen die geen besmetting hebben. Dan moeten wel de veiligheidsregels worden aangehouden maar hulp kunnen we elkaar dan bieden. Het Zorgloket heeft daarvoor destijds ook de groene en gele kaarten huis aan huis bezorgd. Maar het is niet allemaal corona.

Elk huisadres heeft een kaart ontvangen waarop alle instellingen staan vermeld die actief zijn binnen ons dorp op het gebied van Zorg en Welzijn. Deze zorgkaart is een hulpmiddel om het juiste adres te vinden bij het zoeken naar een instelling die hulp kan bieden op het gebied van Zorg en Welzijn. Maar soms kom je ergens niet uit en heb je hulp nodig, dan kan het Zorgloket van betekenis zijn. Een vraag of iemand kan helpen met een boodschap of medicijnen halen. Een klein karweitje uitvoeren waar vanuit het bedrijfsleven eigenlijk geen tijd voor is. Praktijkvoorbeelden zijn bijvoorbeeld een televisie opnieuw inregelen op de juiste kanalen.

Iemand die kortstondig lichamelijke problemen heeft en zijn/ haar hond niet kan uitlaten. Een ritje maken naar het ziekenhuis of andere instelling. Af en toe eens even een praatje maken met iemand, per telefoon of computer. 

Het Zorgloket mag bij het oplossen van een hulpvraag natuurlijk nooit op de stoel van de professional gaan zitten. Er zijn goede contacten met diverse instellingen, instellingen verwijzen ook wel eens naar het Zorgloket maar het blijft vrijwilligerswerk. En dat moet het ook blijven.

Op dit moment zijn we als Zorgloket Smerdiek nauw betrokken bij het project Empowercare. Dit is een project gericht op 65+ en chronisch zieken van 55+ die zelfstandig wonen. Ouder worden betekent dat zorgvragen kunnen optreden of toenemen.